Co zrobić kiedy nie jesteś fanką warzyw?

Czy dostarczasz wystarczającą ilość warzyw do swojej diety? Niestety, prawda jest taka, że większość ludzi zjada zbyt mało warzyw. Jakiś czas temu przeprowadzono ankietę w Stanach Zjednoczonych i okazuje się, że tylko 9% Amerykanów spożywa ok 1,5-2 szklanek warzyw dziennie, jest to minimalna ilość którą powinniśmy spożywać w ciągu dnia.

Warzywa są bogate w składniki odżywcze, co oznacza, że są wyjątkowo bogatym źródłem witamin i minerałów. W większości mają niską kaloryczność, co pomaga nam w utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała. Zawierają fito składniki, roślinne substancje, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dodatkowo, są bogate w błonnik, który jest redukowany w wysoko przetworzonych produktach.

Owsianka z warzywami

Próbowałaś kiedyś połączyć warzywa z płatkami owsianymi? Może zabrzmi to dla Ciebie dziwnie, ale naprawdę warto spróbować. Możesz stworzyć posiłek w formie wytrawnego omleta lub z warzywami na słodko. Co mam na myśli mówiąc „owsianka na słodko z warzywami”? Płatki owsiane gotuj na mleku lub wodzie i dodaj do nich startą marchewkę lub kawałek startej cukinii. Posiłek nabierze większej objętości i dostarczy Ci odpowiednich witamin i minerałów. Do ugotowanej owsianki możesz również dodać świeże owoce, odżywkę białkową i orzechy. W tak przygotowanym posiłku, dostarczasz sporą dawkę węglowodanów, białka, tłuszczu oraz błonnika.

Dodatkowo, w trakcie trwania diety redukcyjnej, dodanie warzyw do posiłku, zwiększy objętość dania, dzięki czemu nie będziesz odczuwała tak dużego głodu. Warzywa zwiększają objętość bowiem posiłków, nie dodając do nich dużej ilości kalorii.

Lody z kalafiora?

Może już kiedyś o tym słyszałaś. Znane i uwielbiane w środowisku fitness. Dlaczego? Lody z kalafiora zaspokajają uczucie głodu, dostarczają słodyczy i w swoim smaku bardzo przypominają te „mniej legalne” lody, które możesz zakupić w normalnym sklepie. Tyle przyjemności za sprawą zmiksowanego kalafiora z odżywką białkową i słodzikiem lub ulubionym sosem. Kilka godzin w zamrażarce i gotowe!

Wypróbuj najbardziej znane "super-food"

Awokado to owoc, ale większość z nas myśli, że to warzywo. Awokado zawiera bardzo zdrowe tłuszcze roślinne. Dodatkowo, badania pokazują, że spożywanie diety bogatej w awokado, zmniejsza ryzyko zespołu metabolicznego. Pomyśl zatem, może warto wyeliminować z diety stosowane przez Ciebie dotąd utwardzane smarowidło na korzyść pasty z awokado? Tosty z awokado stały się popularnym śniadaniem na całym świecie. Spróbuj nałożyć warstwę pokrojonego awokado na kanapkę, dodaj do tego kawałek łososia lub boczek, tak aby posiłek stał się pełnowartościowy we wszystkie makroskładniki. Eksperymentuj i wymyśl swoje ulubione śniadanie z udziałem awokado.

Warzywny omlet na śniadanie?

Omlet - jeden z posiłków, w którym bardzo łatwo przemycić sporą ilość warzyw. Połączenie jajek z warzywami i wędliną, daje nam idealny posiłek białkowo-tłuszczowy. Badania wykazują, że jaja zawierają najwyższej jakości białko i najlepszy profil aminokwasów. Z jakich warzyw mogę skomponować idealny omlet? Człowiek je również oczami, zatem użyj najbardziej kolorowych warzyw jakie lubisz. Czerwona papryka, zielone brokuły, zielona papryka, cebula i jajka, pokrojone pomidory, przyprawy i wiele innych warzyw sprawdzi się idealnie. Do tego typu omleta świetnie nada się również sos lub ketchup. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, warto skorzystać z sosów zero.

Podsumowanie

Istnieje bardzo dużo rozwiązań na przemycanie warzyw w diecie. Jak widać, wystarczy odrobina fantazji, aby wprowadzić kilka zasad zdrowego odżywiania. Pamiętajmy, że odpowiednia ilość błonnika w diecie jest niezwykle ważna. Nawyki żywieniowe można bardzo łatwo zmienić, potrzebna jest odrobina chęci. Nie zapominajmy, że warto dbać o zdrowie, bo przecież mamy je tylko jedno.

Inez Gorońska

Team FitWomen

OCEŃ ARTYKUŁ:
5 / 5 5 0
SFD

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni