Czy warto jeść owsiankę?

Znana i uwielbiana przez większość osób dbających o zdrowy styl życia. Porcja płatków owsianych z dodatkiem odżywki białkowej, porcji owoców i orzechów lub nasion, zalana mlekiem lub wodą z pewnością jest pełnowartościowym posiłkiem. Owsianka może stanowić znakomite rozpoczęcie dnia, dostarczając cennych dla naszego zdrowia wartości odżywczych i witamin.

Wartości odżywcze płatków owsianych

Płatki owsiane są to węglowodany złożone, błonnik, który bardzo korzystnie wpływa na układ pokarmowy oraz dłuższe uczucie sytości, a także pewne ilości białko oraz znikome ilości tłuszczy. Poza wymienionymi składnikami odżywczymi w płatkach owsianych znajdziemy również składniki mineralne, takie jak np. potas, magnez czy cynk. W 100 g płatków owsianych znajduje się prawie 12g białka, około 70g węglowodanów (z czego 7 g to błonnik, a 61 g to węglowodany złożone w postaci skrobi), a także około 7 g tłuszczu. Najwięcej wartości odżywczych posiadają płatki górskie, które są zdecydowanie mniej przetworzone niż „błyskawiczne”, dzięki czemu zostają zachowane składniki mineralne.

Szybki sposób na pyszne śniadanie

Płatki owsiane jest to posiłek, który bardzo często gości w naszym menu jako śniadanie. Być może wynika to z tego, że o poranku nie dysponujemy nadmiarem wolnego czasu. Potrzebujemy szybkiej dawki energii na resztę dnia. Płatki owsiane jest to świetnie rozwiązanie dla zabieganych osób, ponieważ ten pełnowartościowy posiłek nie wymaga od nas skomplikowanych kuchennych rewolucji. Przygotowaną porcję płatków owsianych można ugotować lub zalać wrzącą wodą i odstawić na 10’ tak aby płatki spęczniały. Dla urozmaicenia smaku można również gotować je na mleku krowim lub kokosowym czy migdałowym. Aby posiłek był pełnowartościowy i bardziej sycący warto również dodać odżywkę białkową, owoc oraz orzechy lub nasiona. Tak skompletowany posiłek z pewnością doda Ci energii na cały dzień i zaspokoi głód na kilka godzin. Owsianka może również stanowić główny składnik domowej granoli w połączeniu z suszonymi owocami, orzechami i miodem. Gotowa granola może być podawana z jogurtem np. Na drugie śniadanie.

Omlety i placki

Zamiast mąki możesz użyć płatków! Surowe płatki owsiane należy zalać wodą i odstawić na chwilę, aby napęczniały. Nadmiar wody można odsączyć. Następnie, do tak przygotowanych płatków należy dodać wszystkie dodatki (np. owoce suszone lub świeże, orzechy, nasiona, przyprawy, słodzik). Gotową mieszankę, łączymy z jajkami i smażymy na rozgrzanej patelni. Do smażenia można użyć odrobinę oleju kokosowego.

Podsumowanie

Istnieje wiele powodów by jeść owsiankę. Płatki owsiane posiadają wiele walorów, między innymi wysoką wartość odżywczą oraz szereg właściwości prozdrowotnych. Dodatkowo jest to świetny pełnowartościowy posiłek dla zabieganych osób, który można przygotować w przeróżnych wariantach. Na słodko lub na słono. W omlecie lub jako ugotowaną owsiankę na mleku z orzechami. Wybór należy do Ciebie. :)

Inez Gorońska

Team FitWomen

OCEŃ ARTYKUŁ:
4,5 / 5 5 0
SFD

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni