RYBY
Dieta odchudzająca najczęściej jest kojarzona z kurczakiem i ryżem, ale świetną alternatywą są również ryby, o których bardzo często zapominamy. Spożycie ryb w Polsce jest zdecydowanie zbyt niskie. Z pewnością cena odgrywa tutaj główną rolę. Mięso drobiowe wypada zdecydowanie taniej niż ryby, być może właśnie dlatego cieszy się tak dużym zainteresowaniem. O bogatych wartościach odżywczych, witaminach i minerałach zawartych w rybach wie prawie każdy, są lekkostrawne i dzięki temu bardziej sprzyjają układowi pokarmowemu szczególnie kobiet. Posiadają niską kaloryczność, niższą niż drób. Ryby podobnie jak drób, nadają się do wszelkiego rodzaju potraw, mogą służyć jako danie główne, ale świetnie nadają się również jako obkład na kanapki, mogą stanowić element sałatek, można tworzyć z nich pasty rybne np. Z dodatkiem jajka. Dla osób jadających wytrawne śniadania, świetnie nadają się na delikatny, lekkostrawny pierwszy posiłek.
Wybór ryb jest znacznie większy niż w przypadku mięsa. Wyróżniamy ryby słodkowodne takie jak tilapia, panga czy karp oraz ryby morskie, które posiadają dużo większą wartość witamin i minerałów w porównaniu do tych słodkowodnych. Ryby morskie, dziko żyjące np. Łosoś posiadają solidną dawkę kwasów omega-3, witaminę D, selen oraz najlepszej jakości białko. Rodzajów ryb jest bardzo wiele i o różnych walorach smakowych, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś idealnego dla siebie.
Jakie ryby zalecamy i jakich należy unikać
Warto również pamiętać o tym, że duża część ryb jest skażona rtęcią, dlatego warto dobierać odpowiednie rodzaje ryb, tak aby jak najmniej szkodziły naszemu zdrowiu. Z najczęściej wybieranych ryb przez Polaków najwięcej rtęci zawierają ryby takie jak: węgorz, ryba maślana, dorsz. Jeśli chodzi o ryby, które posiadają rtęci najmniej są to: owoce morza, czyli: krewetki, ostrygi, małże, mintaj, sardynki oraz świeży łosoś atlantycki.
Nie powinniśmy rezygnować z mięsa, gdyż jest ono źródłem cennego białka oraz szeregu minerałów i witamin, m.in. żelaza, cynku, witaminy B12. Białka znajdujące się w mięsie wieprzowym, wykazują wysoką wartość biologiczną, co powiązane jest z ich efektywnym wykorzystaniem przez organizm. Między innymi mięso wieprzowe stanowi bardzo dobre źródło żelaza, które powinno być elementem diety dla kobiety ciężko trenującej.
Podsumowanie
Często zapominamy o rybach, warto wprowadzić je do naszej diety. Ryba powinna zagościć chociaż 2-3 razy w tygodniu na naszych talerzach, o ile będą to ryby o dużych wartościach odżywczych i jak najmniej skażone. Ważne, aby nasza dieta była bogata w wiele wartości odżywczych. Ten wysokobiałkowy produkt można wykorzystać na wiele różnych sposobów
Inez Gorońska
Team FitWomen