Odtłuszczone nie zawsze znaczy lepsze

Tłuszcz jest niezbędny, ale ograniczenie jego ilości w naszym menu, wydaje się dobrym sposobem na obniżenie spożywanych kalorii. Tłuszcz jest ponad dwukrotnie bardziej kaloryczny niż białka czy węglowodany, ale wybór diety niskotłuszczowej nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Aby utrzymać zdrowie w dobrej kondycji, potrzebujesz odpowiedniej ilości tłuszczu w diecie. Dieta o bardzo niskiej zawartości tłuszczu utrudnia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i zwiększa ryzyko niedoboru niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których Twój organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Tłuszcz w diecie potrzebny jest także do utrzymania prawidłowej gospodarki hormonalnej. Najczęściej niskotłuszczowe pokarmy nie są tak sycące i atrakcyjne, jak produkty o wyższej zawartości tłuszczu. Niżej, przedstawię Ci kilka produktów o pełnej zawartości tłuszczy, z których jednak warto korzystać.

Ser

Pełnotłusty ser ma wysoką zawartość tłuszczu i sporo kalorii. Aby usatysfakcjonować nasz apetyt, warto wybierać sery o intensywnym smaku. Dzięki temu zaspokoisz kubki smakowe oraz dostarczysz wiele witamin i minerałów między innymi takich jak wapń. Już niewielka ilość sera, pozwoli Ci zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na wapń. Wybór pełnotłustego sera jest zdecydowanie lepszy niż zakup niskotłuszczowego produktu, który zawiera sztuczne składniki obniżające jego kaloryczność, przy jednoczesnej próbie utrzymania smaku. Wydaje się oczywiste i rozsądne, że lepiej zjeść smacznie niż dużo. Dlatego, jeśli to możliwe wybieraj pełnotłuste i naturalne sery niż te ze sztucznie obniżoną kalorycznością.

Jogurt

Niskotłuszczowe jogurty to bardzo popularny produkt, szczególnie w branży fitness. Dlaczego jednak warto wybierać jogurt pełnotłusty? Odtłuszczony jogurt często zawiera słodziki i skrobię oraz substancje takie jak zmodyfikowana skrobia kukurydziana i wiele innych, które niekoniecznie sprzyjają naszemu zdrowiu. Zamiast tego szukaj w sklepach, zwykłego pełnotłustego jogurtu greckiego, który często zawiera prawie dwa razy więcej białka i mniej węglowodanów niż jogurt odtłuszczony. Jogurty pełnotłuste zazwyczaj zawierają też mniej sodu. Unikaj również smakowych jogurtów, wielu z nich dodano barwniki i aromaty. W zamian za to możesz dodać świeże owoce do naturalnego pełnotłustego jogurtu. Dzięki temu uzyskasz pełnowartościową przekąskę.

Masło orzechowe

Z pewnością nie raz spotkałaś się z masłem orzechowym o obniżonej zawartości tłuszczu. Jest to dobry sposób na zaoszczędzenie kilku kalorii, ale ich skład ma nadal wiele do życzenia. Odtłuszczone masło orzechowe najczęściej zawiera dużo więcej cukru. Tłuszcz zawarty w masłach orzechowych, to zdrowy jednonasycony tłuszcz, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Jakie masło wybrać? Przy zakupie masła orzechowego warto zwrócić uwagę na jego skład. Wybieraj naturalne masła bez dodatku soli i cukru, np. produkty marki ALLNUTRITION. Warto również zwrócić uwagę na witaminy np. masło migdałowe zawiera więcej witaminy E i większą zawartość zdrowych tłuszczy niż zwykłe masło orzechowe.

Podsumowanie

Ze względów zdrowotnych warto spożywać mniej przetworzoną żywność, także tę, którą nienaturalnie pozbawiono tłuszczu. Aby zaoszczędzić kalorii w diecie, lepiej zmniejszyć spożywaną ilość pokarmu, niż wybrać produkt uboższe wartościowo. Pamiętaj, że produkty odtłuszczone są bardziej przetworzone i najczęściej posiadają dodatki takie jak cukier, skrobia kukurydziana i wiele różnych aromatów i barwników, po to by utrzymać tak pyszny smak.

Inez Gorońska

Team FitWomen

OCEŃ ARTYKUŁ:
5 / 5 5 0
SFD

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni