Olej kokosowy w kuchni i w kosmetyce



Na pewno słyszałaś wiele o wykorzystaniu oleju kokosowego w kuchni, ale czy wiesz że jest on niezwykle pomocny w regeneracji naszej skóry? Natura dała nam kosmetyk doskonały! Jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Mowa o oleju kokosowym, który dzięki swoim nawilżającym i odżywczym właściwościom może być przydatny nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce.


W kuchni doskonale nadaje się do wypieków, gotowania, dzięki temu, że posiada wysoką temperaturę dymienia nadaje się do smażenia. Bardzo często wykorzystywany jest przez sportowców dzięki zawartości kwasów tłuszczowych MCT, które są dobrym wsparciem energetycznym.


Prozdrowotne walory oleju kokosowego



  • wspomaga odchudzanie

  • przyspiesza metabolizm dzięki kwasom MCT

  • ma działanie antybakteryjne (zawiera kwasy laurynowy i kaprylowy)

  • obniża poziom cholesterolu LDL, podwyższa HDL


Do czego wykorzystujemy olej kokosowy w kuchni:



  • baza do smażenia

  • dodatek do ciast i wypieków

  • szybkie źródło łatwostrawnej energii (kawa kuloodporna)

  • baza do kremów czekoladowych i czekolady domowej roboty lub innych słodkich przekąsek


W kosmetyce olej kokosowy idealnie zdaje egzamin w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Z powodzeniem stosowany jako balsam do ciała, czy jako naturalna odżywka do włosów. Posiada również właściwości oczyszczające skórę. Świetnie sprawdza się w usuwaniu makijażu. Kiedy zabraknie Ci w domu płynu do demakijażu, warto wykorzystać ten naturalny produkt do oczyszczenia skóry z całodziennego make-upu.


Olej kokosowy zawiera kwasy tłuszczowe, które sprawiają, że olej ten wykazuje właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybicze. Dlatego też znajduje swoje zastosowanie w walce z uporczywym trądzikiem czy infekcjami bakteryjnymi skóry.


Jeden olej kokosowy zastąpi Ci cały „zestaw kosmetyków”. Cena oleju nie jest zbyt niska, ale jedno opakowanie oleju kokosowego zastąpi nam kilka produktów i zadba o świetną kondycję skóry, włosów i paznokci.


Olej kokosowy w kosmetyce:




  • naturalna pomadka/ błyszczyk do ust

  • Krem pod oczy lub regeneracyjny krem do popękanej skóry

  • Zastępczy olej dla oliwki do masażu

  • Naturalna odżywka do włosów i paznokci


Często zastanawiamy się jaki rodzaj oleju wybrać. Jeśli Twoim celem jest wykorzystanie oleju w celach obróbki termicznej warto wybrać tańszą wersję czyli olej kokosowy rafinowany. Jeżeli zależy Ci na jego prozdrowotnych właściwościach, warto wtedy sięgnąć po droższą wersję, która nie została poddana procesowi rafinacji. Mamy tu na myśli olej kokosowy nierafinowany.


OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Było o nas głośno w:

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni