Żywność która poprawi Twoją odporność!


 



Za zachowanie zdrowia i odporności na infekcje oraz choroby odpowiada w dużej mierze dobrze zbilansowana dieta, a także aktywność fizyczna. Istnieją produkty, które szczególnie wpływają na poprawę naszej odporności. Niżej przedstawiamy listę produktów, którymi szczególnie warto zainteresować się w okresie wzmożonych zachorowań.


Czosnek


O właściwościach czosnku wspomagających leczenie przeziębienia i grypy wiadomo było od dawna. Czosnek chroni przed infekcjami górnych dróg oddechowych oraz łagodzi i skraca ich przebieg. Wszystko za sprawą związków takich jak allicyna i jej pochodnych. Zawarte w nim oleje mają bardzo charakterystyczny ostry zapach. Czosnek można spożywać w postaci naturalnej jak i w formie bezzapachowych suplementów diety.


Jęczmień i owies


Jęczmień i owies zawierają w swoim składzie beta-glukan. Jest to rodzaj błonnika, który posiada silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Dieta bogata w beta-glukan zmniejsza ryzyko zarażenia się wirusami grypy i opryszczki.


Ananas


Ananas zawiera bromelainę, substancję, która poprawia odporność na wiele chorób. Bromelaina zmniejsza ryzyko występowania zapalenia zatok i wszelkiego rodzaju infekcji dróg oddechowych oraz przeziębienia. Dodatkowo, obniża stan zapalny w organizmie związany z chorobami takimi jak zapalenie stawów i astma.


Miód


Ten naturalny produkt jest bardzo dobrze znanym już od niemal zawsze. Stosowany przez babcie i mamy. Miód jest w stanie zmniejszyć czas trwania i nasilenie objawów związanych z infekcjami górnych dróg oddechowych. Dzięki związkom zawartym w swoim składzie, skutecznie niszczy bakterie, które napotyka w gardle. Odmian miodu jest bardzo wiele, ale najbardziej znany z miodów leczniczych jest Miód Manuka. W przeciwieństwie do „zwykłego” miodu, który działa bardziej miejscowo, przypisuje mu się właściwości zwalczające niechciane bakterie i stany zapalne w całym organizmie.


Jagody


Jagody są źródłem miedzi, a miedź posiada właściwości antybakteryjne, które pomagają zwalczyć infekcje. Dodatkowo, są dobrym źródłem żelaza, które działa pozytywnie na ilość hemoglobiny we krwi. Jest to szczególnie ważny składnik dla kobiet, ponieważ wiele z nas ma problemy z niedoborem tego pierwiastka.


Chilli


W trakcie trwania infekcji górnych dróg oddechowych, warto spożywać chili. Ta ostra przyprawa zmniejsza wydzielanie śluzu, co zmniejsza dyskomfort zablokowanego nosa i przyspiesza powrót do zdrowia po infekcji.


Truskawki


Warto jeść świeże truskawki! Nieduże, słodkie, czerwone owoce są solidnym źródłem witaminy C. Jedną porcją truskawek dostarczysz ponad 100% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy. Wysoki poziom witaminy C pozytywnie wpływa na naszą odporność i sprzyja ogólnemu zdrowiu.


Imbir


Korzeń imbiru wpływa na Twoją odporność, samopoczucie i kompleksową kondycję organizmu. Jest tradycyjnym lekiem na zwalczenie nudności i wymiotów. Działa korzystnie na obniżenie stanu zapalnego organizmu. Jeśli cierpisz na choroby zapalne, imbir stanowi idealny dodatek do codziennej diety. Można go stosować do wielu potraw orientalnych oraz jako dodatek do herbaty z cytryną.


Nasiona dyni


Jeśli cierpisz na schorzenia żołądkowe lub pokrewne infekcje wirusowe, idealną przekąską, mogą okazać się nasiona dyni. Zawierają one w swoim składzie, silną substancję przeciwwirusową zwaną kaburbitiną oraz sporą ilość cynku, który jest niezbędny do zapewnienia prawidłowej funkcji krwinek białych.


Podsumowanie


Odporność jest kluczowa dla naszego zdrowia. Jeśli możesz zrobić coś dla siebie i dla swojego zdrowia w okresie jesienno zimowym, to warto przyjrzeć się swojej diecie, wprowadzić dodatkową aktywność fizyczną i skorzystać z produktów, które wymieniliśmy wyżej.


Inez Gorońska


Team FitWomen


OCEŃ ARTYKUŁ:
5 / 5 5 0
SFD
Było o nas głośno w:

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni