Domowa fit granola
Składniki:
- 100 g jabłka
- 100 g płatków - owsiane, orkiszowe, żytnie
- 25 g ziaren słonecznika
- 25 g orzechów - laskowe lub włoskie
- 40 g płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 40 g suszonej żurawiny
- 30 g jagód goji
Sposób wykonania:
Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Wszystkie składniki poza żurawiną i jagodami goji łączymy. Najlepiej wsypać je do miski i dokładnie wymieszać ręką. Blaszkę, na której będziemy piec wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wysypać masę. Pieczemy w temperaturze około 170 stopni przez 40 minut. Jeśli lubicie bardziej chrupką granolę, na ostatnie 5 minut należy zwiększyć temperaturę do 180 stopni, pilnując, aby się nie spaliła : )
Gdy granola wystygnie dodajemy do niej żurawinę oraz jagody goji i wsypujemy do szczelnego słoika. Można ją przechowywać nawet 2 tygodnie.
Smacznego!
DODANO:
28/06/2018
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
https://fitwomen.pl/images/g/636657898068269497.jpg
SFD