Fit makowiec

Składniki:

Ciasto

  • 100g kaszy jaglanej
  • 100g maku
  • 150g banana
  • 2 jajka
  • 30g wiórków kokosowych
  • 40g rodzynek
  • 30g mielonych migdałów
  • 70g erytrytolu
  • 10g ciemnego kakao
  • 1 pomarańcza
  • 5g oleju kokosowego

Wierzch

  • 30g gorzkiej czekolady 85%
  • 30g odżywki białkowej o smaku czekoladowym

Sposób przygotowania:

Mak zmielić lub kupić mielony. Zalać wrzątkiem i moczyć 10 minut. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, pozostawić do ostudzenia. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z połowy owocu zetrzeć skórkę, a z całości wycisnąć sok. Gorącą wodą zalać rodzynki i moczyć kilka minut. Mak odsączyć i dokładnie zblendować z kaszą, bananami, jajkami i erytrytolem, tak aby nie było grudek. Dodać kakao, wiórki, migdały, skórkę i sok z pomarańczy oraz rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać przez ok. 2-3 minuty. Olejem kokosowym wysmarować tortownicę o średnicy 20cm i przełożyć do niej masę. Piec ok. 80min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Pozostawić przez ok 15 minut w uchylonym piekarniku. Odżywkę białkową wymieszać z wodą lub mlekiem i wylać na wierzch ciasta. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać.

Smacznego!

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni