Fit makowiec
Składniki:
Ciasto
- 100g kaszy jaglanej
- 100g maku
- 150g banana
- 2 jajka
- 30g wiórków kokosowych
- 40g rodzynek
- 30g mielonych migdałów
- 70g erytrytolu
- 10g ciemnego kakao
- 1 pomarańcza
- 5g oleju kokosowego
Wierzch
- 30g gorzkiej czekolady 85%
- 30g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
Sposób przygotowania:
Mak zmielić lub kupić mielony. Zalać wrzątkiem i moczyć 10 minut. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, pozostawić do ostudzenia. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z połowy owocu zetrzeć skórkę, a z całości wycisnąć sok. Gorącą wodą zalać rodzynki i moczyć kilka minut. Mak odsączyć i dokładnie zblendować z kaszą, bananami, jajkami i erytrytolem, tak aby nie było grudek. Dodać kakao, wiórki, migdały, skórkę i sok z pomarańczy oraz rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać przez ok. 2-3 minuty. Olejem kokosowym wysmarować tortownicę o średnicy 20cm i przełożyć do niej masę. Piec ok. 80min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Pozostawić przez ok 15 minut w uchylonym piekarniku. Odżywkę białkową wymieszać z wodą lub mlekiem i wylać na wierzch ciasta. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać.
Smacznego!
DODANO:
16/02/2018
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
https://fitwomen.pl/images/g/636543904873647768.jpg
SFD