Fit naleśniki z indykiem, pomidorami i mozarellą

Składniki:

Naleśniki 7 szt.

  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 300-400ml wody

Farsz

  • 500g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 150g czerwonej papryki
  • 30g pieczarek
  • 50g czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 5g oliwy z oliwek
  • 150ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, chilli, oregano, papryka czerwona

Sos

  • 350ml passaty pomidorowej
  • świeża bazylia
  • oregano
  • 150g startej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Naleśniki

Produkty na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować. Naleśniki smażyć na natłuszczonej patelni.

Farsz

Czosnek i cebulę drobno posiekać. Zeszklić na natłuszczonej patelni. Paprykę i pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone z piersi indyk, przyprawić i dobrze wymieszać. Chwilę smażyć, następnie dodać passatę pomidorową i smażyć do ścięcia się mięsa.

Całość

Na naleśniki nałożyć porcję farszu, zwinąć w rulon, ułożyć obok siebie w dużym naczyniu żaroodporny. Naleśniki polać passatą pomidorową, posypać oregano. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, wstawić naczynie z naleśnikami i piec ok. 10 minut. Wierzch posypać startym serem i zapiekać do jego zarumienienia. Posypać listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni