Fit naleśniki z indykiem, pomidorami i mozarellą
Składniki:
Naleśniki 7 szt.
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g mąki gryczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 300-400ml wody
Farsz
- 500g mielonego mięsa z piersi indyka
- 150g czerwonej papryki
- 30g pieczarek
- 50g czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 5g oliwy z oliwek
- 150ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz, chilli, oregano, papryka czerwona
Sos
- 350ml passaty pomidorowej
- świeża bazylia
- oregano
- 150g startej mozzarelli
Sposób przygotowania:
Naleśniki
Produkty na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować. Naleśniki smażyć na natłuszczonej patelni.
Farsz
Czosnek i cebulę drobno posiekać. Zeszklić na natłuszczonej patelni. Paprykę i pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone z piersi indyk, przyprawić i dobrze wymieszać. Chwilę smażyć, następnie dodać passatę pomidorową i smażyć do ścięcia się mięsa.
Całość
Na naleśniki nałożyć porcję farszu, zwinąć w rulon, ułożyć obok siebie w dużym naczyniu żaroodporny. Naleśniki polać passatą pomidorową, posypać oregano. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, wstawić naczynie z naleśnikami i piec ok. 10 minut. Wierzch posypać startym serem i zapiekać do jego zarumienienia. Posypać listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
DODANO:
16/02/2018
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
https://fitwomen.pl/images/g/636543906586110205.jpg
SFD