Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Pyszna, bardzo łatwa w przygotowaniu i pożywna zupa dyniowa. Chcesz poznać przepis? Zapraszamy! :)

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g dyni (może być mrożona)
  • 400 g batata
  • 200 g piersi z kurczaka bez skóry
  • 20 g mleczka kokosowego
  • 50 g ciecierzycy z puszki
  • przyprawy: curry, kurkuma, chilli, czosnek, bazylia, sol himalajska i pieprz czerwony
  • ok. 400 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na pół, drążymy i wrzucamy do garnka, zalewając wodą. Następnie obieramy, kroimy batata i wrzucamy do gotującej się dyni. Kroimy pierś z kurczaka i dorzucamy do ww. składników, gotujemy do miękkości dyni (ok.30min).

W czasie kiedy gotują się nasze warzywa z mięsem, mamy czas żeby zająć się ciecierzycą. Najlepsza będzie do tego ciecierzyca z puszki, ponieważ nie potrzeba jej poddawać żadnej wcześniejszej obróbce, co znacznie skraca czas przygotowania.

Ciecierzyce płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Wykładamy blachę piekarnika papierem do pieczenia, kładziemy na niej osuszoną ciecierzyce, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 min na termoobiegu lub góra/dół. Po upływie kwadransa, wyciągamy ciecierzyce i mieszamy ją w misce z 1 łyżką oliwy i przyprawami (według uznania, my użyłyśmy sól i chilli), następnie wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika. Po wyjęciu ciecierzyca powinna być złocistego lub jasnobrązowego koloru i powinna być przyjemnie chrupiąca.

W tym czasie warzywa i mięso powinny już być miękkie. Wszystko blendujemy aż uzyskamy konsystencję gładkiego kremu. Nakładamy zupę krem do miseczki, dodajemy 10 gr mleczka kokosowego i na górę dajemy wcześniej upieczoną ciecierzycę. Wszystko posypujemy szczyptą chilli i bazylii.

Wartości odżywcze dla całości: Białko: 63,9g Tłuszcz: 12,8g Węglowodany: 120,6g; 860kcal

Smacznego!

OCEŃ ARTYKUŁ:
5 / 5 5 0
SFD

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni