- Ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne
- Bogate źródło witamin i minerałów
- Działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy
- Łagodzi stany zapalne
- Wspomaga układ immunologiczny
Nazwa czarnuszka pochodzi od łacińskiego słowa „nigellus” lub „niger”, czyli czarny. Nasiona czarnuszki są źródłem witamin: A, E, F, B1, B3, B6, biotyny oraz związków mineralnych taki jak: magnez, potas, sód, cynk, selen, żelazo oraz wapń. Ponadto zawierają różnorodne kwasy tłuszczowe, alkaloidy, białka, fitosterole, flawonoidy jak również fosfolipidy. Czarnuszkę można stosować zarówno zewnętrznie (na skórę, włosy i paznokcie).
Czarnuszka ma działanie antyalergiczne, antynowotworowe, anty zapalne oraz antygrzybiczne. Jest polecana wszystkim osobom, które w naturalny sposób pragną zadbać o swoje zdrowie.
Składniki: czarnuszka nasiona (Nigella sativa)
Stosować do potraw, sałatek.
Przechowywanie:
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj pochodzenia: Polska