Truskawki to smak dzieciństwa, gorącego lata i beztroskich chwil. Znasz kogoś, kto nie lubi truskawek? ;) Wszystke je kochamy za ich słodki smak – pasują idealnie do deserów oraz koktajli, a nic nie smakuje lepiej po treningu niż ryż czy płatki jaglane właśnie z dodatkiem truskawek! Jakie dobrodziejstwa kryją w sobie te czerwone, uwielbiane przez wszystkich owoce?
1. Truskawki zawierają dużą ilość antyoksydantów.
Z badań przeprowadzonych przez naukowców wynika, że truskawki są bogate w antyoksydanty- między innymi w flawonoidy oraz kwercetynę. Antyoksydanty, nazywane inaczej przeciwutleniaczami, to związki które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia organizmu – dzięki nim na dłużej zachowamy młody i promienny wygląd oraz zdrowie.
Ponadto, truskawki zawierają dwie bardzo ważne dla naszego organizmu witaminy- witaminę A (w formie betakarotenu, który jest prekursorem witaiminy A) oraz witaminę C (w formie kwasu askorbinowego). Antyoksydanty zmniejszają ryzyko pojawienia się stresu oksydacyjnego, dzięki czemu chronią przed nowotworami, chorobami serca, cukrzycą oraz zaburzeniami neurologicznymi.
2. Truskawki chronią przed nowotworami złośliwymi
Badania wykazują również, że dieta bogata w truskawki zapobiegają rozwojowi nowotworów złośliwych. Poszczególne związki chemiczne znajdujące się w tych owocach wykazują bowiem działanie antynowotworowe. Według naukowców, związki te wykazują zdolność do blokowania kancerogenezy, czyli procesu tworzenia się komórek nowotworowych.
3. Truskawki zapobiegają chorobom serca
Antyoksydanty zawarte w truskawkach pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, poprzez hamowanie procesu utleniania „złego” cholesterolu. Poprawiają one również funkcje naczyń krwionośnych, regulują ciśnienie krwi oraz zmniejszają tendencje do powstawania niebezpiecznych skrzepów krwi w naczyniach krwionośnych (choroba zwana zakrzepicą). Ponadto, wykazano, że ekstrakty z truskawek zmniejszają reakcję zapalną w organizmie, co jest jedną z głównych przyczyn chorób serca.
4. Truskawki chronią naszą skórę przed uszkodzeniami
Wewnętrzne i zewnętrzne czynniki z czasem zmieniają stan i wygląd naszej skóry wraz z wiekiem. W wyniku złej diety, ekspozycji na słońce oraz toksyn znajdujących się w otoczeniu nasza skóra ulega foto-starzeniu, zapaleniom, wykazuje zaburzenia odporności i jest podatna na trądzik oraz inne choroby. Badania wykazały, że spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty ma bardzo dobry wpływ na stan naszej skóry. Jednym z najlepszych produktów z wysoką zawartością antyoksydantów są właśnie truskawki- zawarte w nich witaminy A i C poprawiają właściwości skóry (sprawiają że jest ona właściwie nawilżona, regulują wydzielanie sebum) oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia raka skóry i poprawiają jej elastyczność.
5. Truskawki detoksykują organizm
Dieta wielu kobiet żyjących w biegu oparta jest na gotowych, pakowanych produktach, w których niestety znajdziemy najczęściej spore ilości cukru, rafinowanych tłuszczy, sztucznych składników czy toksyn, które obciążają nasz układ pokarmowy. Spożywanie truskawek „odtruwa” organizm i pomaga przywrócić równowagę układu pokarmowego oraz poprawić trawienie.
Jak wcześniej wspomniałyśmy, truskawki dostarczają przeciwutleniaczy, w tym witaminy A i witaminy C, które są niezbędnym elementem w detoksykacji organizmu. Neutralizują one bowiem toksyny, które są przyczyną stanów zapalnych oraz zaburzeń trawienia.
6. Truskawki dobre dla kobiet w ciąży
Truskawki są dobrym źródłem kwasu foliowego, dostarczając około 9% codziennego zapotrzebowania w jednej filiżance świeżych owoców. Folian to rodzaj witaminy B, która pomaga w rozwoju tkanek oraz w prawidłowym funkcjonowaniu komórek i jest kluczowa dla zdrowej ciąży. Spożywanie lub przyjmowanie odpowiedniej ilości kwasu foliowego przed i w czasie ciąży pomaga zapobiegać niektórym wadom wrodzonym, w tym rozszczepowi kręgosłupa. Kwas foliowy pomaga również zapobiegać anemii.
Podsumowanie
Truskawki są pyszne, soczyste, słodkie, a do tego jeszcze bardzo zdrowe! Dzięki nim nasza cera będzie nawilżona, promienna i elastyczna, a nasz organizm oczyszczony i odpowiednio odżywiony. Regularne spożywanie truskawek sprawi że zmniejszymy ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych oraz chorób serca, a kwas foliowy który się w nich znajduje okazuje się najlepszym przyjacielem kobiet w ciąży! Może to już czas, żeby wybrać się na targ po koszyczek tych pysznych owoców? :)