Czy białko opóźnia proces starzenia?



Zwiększenie liczby przeciwutleniacz w diecie pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które prowadzą do starzenia się i zwiększają ryzyko występowania chorób. Ale istnieje jeden składnik, który pomoże utrzymać nasze zdrowie i witalność na dłużej!


Białko - makroskładnik dzięki któremu utrzymasz zdrowie i młody wygląd.


Wraz z wiekiem nie tylko tracisz masę kostną, kolagen, ale również pojawiają się widoczne ubytki w masie mięśniowej. Z biegiem lat ciało traci swoją jędrność i staje się bardziej wiotkie. Ponadto, znacznie łatwiej odkłada się tkanka tłuszczowa, która jest widoczna szczególnie w okolicach talii i brzucha. Aby temu zapobiec warto zadbać o swoją dietę jak najwcześniej. Poniżej wytłumaczę Ci, z czego wynika zapotrzebowanie na ten cenny makroskładnik i w jakiej ilości należy go spożywać, aby zaspokoić potrzeby organizmu.


Trening i białko zmniejszają ryzyko utraty masy mięśniowej


Codzienna aktywność i trening siłowy regularnie pomogą budować i chronić beztłuszczową tkankę mięśniową, która powoli zanika wraz z wiekiem. Badania opublikowane w Journal of the American Medical Association ukazują, że program intensywnego treningu siłowego u osób starszych, pomaga zachować znacznie większe i silniejsze mięśnie. Dzięki temu starsi ludzie pozostają dłużej bardziej funkcjonalni i sprawni. Nigdy nie jest za późno na budowę nowej i wzmacnianie posiadanej już tkanki mięśniowej. Oczywiście nie mówię tu o kosmicznych rozmiarach. Elastyczne, wytrenowane, zdrowe mięśnie pomogą nam w funkcjonowaniu i wykonywaniu zwykłych czynności w ciągu dnia.


Ile białka potrzebuję?


Do utrzymania i budowania beztłuszczowej masy ciała, potrzebna jest przede wszystkim odpowiednia dieta. Białko stanowi budulec dla mięśni, dlatego zwiększona ilość białka w diecie z pewnością zaprocentuje. Ilość białka i spożycie innych makroskładników zależne jest od naszego wieku jak i aktywności fizycznej. Osoby dorosłe, prowadzące siedzący tryb życia potrzebują od 0,8 grama białka na kilogram masy ciała, za to osoby starsze od 1-1,2 gramów białka na kilogram masy ciała, aby spełnić podstawowe normy zapotrzebowania na ten makroskładnik. Osoby aktywne posiadają większe zapotrzebowanie, na tyle, aby utrzymać regeneracje na właściwym poziomie. Kiedy bilans białkowy nie zostanie utrzymany, następuje utrata tkanki mięśniowej, w wyniku czego metabolizm zdecydowanie się obniża i zamiennie następuje przyrost tkanki tłuszczowej.


Podsumowanie


Odpowiednia ilość białka w diecie oraz trening siłowy to najlepsze rozwiązanie dla utrzymanie pożądanej, jędrnej tkanki mięśniowej i zapobiegania większemu przyrostowi tkanki tłuszczowej. Niezależnie od wieku, powinniśmy prowadzić aktywny i zdrowy styl życia, aby utrzymać swoje dzieło w formie ;).


Inez Gorońska


Team FitWomen


OCEŃ ARTYKUŁ:
5 / 5 5 0
SFD
Było o nas głośno w:

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni