Dieta śródziemnomorska należy do najbardziej urozmaiconych diet na świecie. Oferuje ona różnorodność, ale posiada także wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych. Dowiedziono, że najdłużej żyjące populacje na świecie spożywają właśnie tradycyjną dietę śródziemnomorską. Co więcej, udowodniono, że jedzenie w stylu śródziemnomorskim zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, które są najczęstszą przyczyną śmierci w krajach zachodnich.
Badanie przeprowadzone na kobietach wykazało, że dieta śródziemnomorska wpływa pozytywnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz zmniejsza o 25% ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. W badaniu przeanalizowano nawyki żywieniowe 25 000 pracowników służby zdrowia.
Dodatkowo, badania pokazują, że dieta śródziemnomorska wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem innych przewlekłych problemów zdrowotnych, w tym choroby Alzheimera, cukrzycy typu 2, a nawet niektórych form raka. O korzyściach zdrowotnych już wiemy, ale w jaki sposób dieta śródziemnomorska może poprawić zdrowie naszego serca oraz ogólne zdrowie organizmu?
Redukcja stanów zapalnych
Przyczyną rozwoju chorób układu krążenia jest najczęściej przewlekły stan zapalny o niskim stopniu nasilenia wewnątrz ścian naczyń krwionośnych. Zapalenie uszkadza ściany tętnic co zwiększa prawdopodobieństwo powstawania skrzepu krwi. Kiedy skrzep rośnie, odcina dopływ krwi do serca i prowadzi do nagłego zawału. W ciężkich przypadkach zawał serca może prowadzić do śmierci.
Jaki wpływ ma dieta śródziemnomorska na stany zapalne w organizmie? Niektóre badania wykazują niższy poziom kluczowych markerów zapalnych u ludzi, którzy stosują dietę śródziemnomorską. Dieta ta jest bogata w żywność, która zwalcza stres oksydacyjny w tym ryby, zdrowe tłuszcze roślinne takie jak oliwa z oliwek, orzechy, warzywa, produkty pełnoziarniste. Spora część tych produktów pochodzi wprost z natury, dlatego posiada pozytywny wpływ na organizm.
Oczywistym faktem jest, że nadwaga niesie ze sobą wiele konsekwencji zdrowotnych, szczególnie dla serca. Osoby otyłe mają większe prawdopodobieństwo występowania cukrzycy typu 2. Ponadto zmagazynowany tłuszcz wytwarza substancje chemiczne, które wzmagają stan zapalny uszkadzający naczynia krwionośne.
Ważne dla zdrowia mikroelementy
Najważniejszymi minerałami dla zdrowia, a w szczególności dla serca jest magnez i potas. Diety bogate w te niezbędne minerały pomagają kontrolować ciśnienie krwi. Gdzie je znajdziesz? Głównymi źródłami tych cennych mikroelementów są zielone warzywa liściaste.
Ten styl jedzenia wyróżnia się sporą ilością owoców morza, ryb, ale także owoców i warzyw. W diecie śródziemnomorskiej znajdziesz również produkty pełnoziarniste oraz orzechy i wszelkiego rodzaju oleje. Niewielkie ilości drobiu, zastępują czerwone mięso. Możesz również korzystać z innych źródeł białka np. tych pochodzenia roślinnego. W diecie śródziemnomorskiej zmniejszasz ilość przetworzonej i pakowanej żywności. Zmniejsza się również zawartość cukru w diecie. Wszystkie te zabiegi wpływają korzystnie na Twoje zdrowie, a przede wszystkim na zdrowie serca. Dowiedziono, że cukier rafinowany, syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzane oleje, tłuszcze trans wykorzystywane do produkcji przetworzonej żywności są główną przyczyną większości chorób serca.
Podsumowanie
Dieta śródziemnomorska została uznana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Dzięki bogatej różnorodności składników odżywczych może przyczynić się do obniżenia ryzyka występowania wielu powszechnych w dzisiejszych czasach chorób serca oraz może obniżyć ryzyko chorób układu krążenia.
Inez Gorońska
Team FitWomen