Jeśli masz ochotę na owoce - wybieraj owoce leśne!

Soczyste owoce leśne w jaskrawych odcieniach czerwieni, fioletu i błękitu. Te piękne owoce, nie tylko kuszą swoim wyglądem kubki smakowe, ale także mają zaskakujące korzyści prozdrowotne. Zdecydowana większość owoców zaliczanych do grupy leśnych z łatwością jest dostępna w naszym kraju. Jagody, maliny, truskawki, jeżyny, bogate są w składniki odżywcze w tym witaminę C oraz witaminy z grupy B, magnez, potas i błonnik.

Większość z nas je owoce leśne surowe, szczególnie latem, kiedy ich dostępność jest zdecydowanie większa niż o innych porach roku. Świeże truskawki są jednym z najlepszych źródeł . Co zaskakujące, filiżanka truskawek posiada więcej witaminy C niż jedna pomarańcza.

Powszechnie wiadomo, że jagody są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nasze komórki przed stresem oksydacyjnym.

Kontrola poziomu cukru we krwi

Badania naukowe dowodzą, że jagody mogą pomóc w kontrolowaniu cukru we krwi. Po zjedzeniu posiłku o dużej zawartości węglowodanów, poziom glukozy i insuliny we krwi mocno wzrasta. Osoby chore na cukrzycę typu II, często mają duży wzrost poziomu cukru we krwi i insuliny, które na długo pozostają w krwioobiegu. Z czasem powoduje to uszkodzenie ścian naczyń krwionośnych.

Badania pokazują, że jagody spowalniają wzrost poziomu cukru we krwi i zmniejszają uwalnianie insuliny. Przeprowadzono badanie na dwóch grupach kobiet. Jedna z grup spożywała w jednym posiłku pieczywo z owocami jagodowymi, druga natomiast samo pieczywo bez owoców leśnych. Zanotowano 25% niższy poziom insuliny w grupie kobiet, które spożywały pieczywo w połączeniu z owocami leśnymi.

Owoce jagodowe są zdrową alternatywą słodkiego deseru, ponieważ są pyszne i słodkie, a dodatkowo powodują mniejszą odpowiedź glukozy i insuliny. Jagody zawierają zdecydowanie mniej węglowodanów w porównaniu z innymi owocami. Jeśli zdrowie jest dla Ciebie ważne, następnym razem, gdy będziesz miała ochotę na coś słodkiego, sięgnij po owoce leśne, jest to naturalna słodycz w najlepszym wydaniu!

Kontrola wagi

Kiedy jesteś na redukcji, masz zdecydowanie większy apetyt na słodycze niż w przypadku braku deficytu w diecie. Owoce leśne są bogate w rozpuszczalny błonnik, który może być pomocny w trakcie długotrwałej redukcji. Tak jak, niejednokrotnie wspominałam, objętość posiłków na redukcji ma bardzo duże znaczenie, tak błonnik zawarty w produktach również świetnie sprawdza się na dietach odchudzających. Błonnik opóźnia ruch pokarmu w przewodzie pokarmowym, a to przyczynia się do mniejszego uczucia głodu. Dzięki temu nie masz apetytu na podjadanie i oszustwa w diecie. W pełni kontrolujesz ilość dostarczanego pokarmu do organizmu.

Owoce leśne to między innymi: jagody, truskawki, maliny, jeżyny, borówki. Najwięcej witamin i minerałów zawierają owoce świeże, które zbierane są w sezonie letnim. Nie zapominajmy, że owocami leśnymi możemy się cieszyć przez cały rok. Mrożone owoce dostępne w sklepach zbierane są w szczytowym momencie swojej świeżości, dzięki czemu zachowują witaminy i zapobiegają dalszej utracie składników odżywczych.

Inez Gorońska

Team FitWomen

OCEŃ ARTYKUŁ:
5 / 5 5 0
SFD

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni