Jak w naturalny sposób zatrzymać procesy starzenia? To pytanie, które zadajemy sobie od setek tysięcy lat. Większość z nas chce zachować piękny, młody i promienny wygląd przez jak najdłuższy czas, przez co często decydujemy się na drogie zabiegi medycyny estetycznej, które efekt dają jedynie na krótki okres, za to na długo dają się odczuć naszemu kontu bankowemu. Na szczęście, włączając do swojej diety poszczególne produkty spożywcze również możesz zapobiec procesom starzenia w naturalny i znacznie tańszy sposób. Gotowa na poznanie sekretu wiecznej młodości? Przed Tobą lista dziesięciu produktów, które sprawią że będziesz tryskać zdrowiem i zapomnisz o istnieniu zmarszczek.
1. Borówki amerykańskie
Według naukowców, borówki opóźniają starzenie i mają pozytywny wpływ na długość życia. Z badań wynika, że owoce te dobrze wpływają na nasze funkcje poznawcze i chronią przed uszkodzeniem antyoksydacyjnym obszary mózgu, które odpowiadają za pamięć oraz opóźniają zmiany spowodowane starzeniem. Dodatkowo, borówki bogate są w antocyjany, czyli związki znane ze swoich przeciwstarzeniowych właściwości, które chronią przed zmianami komórkowymi spowodowanymi przez wolne rodniki oraz zapobiegają wielu chorobom.
2. Gorzka czekolada
W 2010 roku Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne ogłosiło, że wprowadzenie do zdrowej, zbilansowanej diety umiarkowanej ilości gorzkiej czekolady niesie ze sobą korzyści anti-aging. Jako że gorzka czekolada jest dość kaloryczna, wystarczy zjeść mały kawałek z tabliczki o wysokiej zawartości kakao (70-90%), aby spowolnić procesy starzenia.
3. Orzechy
Spożywanie orzechów w odpowiednio zbilansowanej diecie może znacznie przedłużyć Ci życie. Chronią one bowiem przed chorobami przewlekłymi, takimi jak nowotwory, choroby serca czy zaburzenia układu poznawczego. Orzechy zawierają jednonienasycone jak i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a oba te związki są powiązane ze zmniejszeniem ryzyka choroby serca oraz cukrzycy typu II. Według badań, najlepsze działanie anti-aging mają orzechy pekan, włoskie oraz laskowe.
4. Figi
Figi są bogate w bioflawonoidy i polifenole, które mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią przed dolegliwościami wywołanymi stresem oksydacyjnym, między innymi przed schorzeniami wątroby oraz układu nerwowego. Mają one także pozytywny wpływ na nasz układ trawienny oraz posiadają właściwości przeciwzapalne. Dodatkowo, mogą one wpływać na poprawę wzroku oraz zapobiegać cukrzycy.
5. Białko kolagenowe
Kolagen to najważniejsze i najbogatsze białko w naszym ciele, które sprawia że jesteśmy zdrowi i młodzi przez długi czas. Odpowiada on między innymi za gęstość, jędrność i elastyczność skóry. Dzięki niemu nasze kości i organy wewnętrzne są w dobrej kondycji, a skóra jest jędrna i gładka. Warto również dodać, że w układzie odpornościowym kolagen pełni funkcję obronną, ponieważ chroni nasz organizm przed drobnoustrojami, toksynami czy komórkami rakowymi. Regularne stosowanie białka kolagenowego sprawi, że nasza skóra będzie nawilżona i jędrna, a zmarszczki zostaną spłycone.
6. Łosoś
Łosoś charakteryzuje się wysoką zawartością antaksantyny oraz karotenoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy które znane są ze swoich właściwości anti-aging. Antaksantyna produkowana jest między innymi przez algi, bakterie oraz grzyby i koncentruje się ona na wyższych szczeblach łańcucha pokarmowego (tak jak w tym przypadku – w łososiu). Według badań, substancja ta zapobiega oksydacyjnemu uszkodzeniu naszego DNA poprzez wzmacnianie systemu odpornościowego. Ma ona także pozytywny wpływa na krążenie krwi oraz zapobiega i spowalnia starzenie się naszej skóry.
7. Rosół z kości
Rosół z kości to bardzo popularna potrawa, która gości na stole w niedzielne popołudnie w większości domów. Według naukowców, potrawa ta zawiera ogromną ilość cennych minerałów w łatwo przyswajalnej formie przez nasz organizm. Są to między innymi wapń, magnez, fosfor, krzem, siarka oraz wiele innych ważnych dla naszych kości pierwiastków. Rosół zawiera również siarczan chondroityny oraz glukozaminę, które stanowią główny składnik drogich suplementów, które zapobiegają zapaleniom oraz bólom stawów. Przed kupnem mięsa na rosół warto zapoznać się z etykietą i sprawdzić, czy mięso pochodzi od zwierzęcia z wolnego wybiegu- aby mieć pewność że będzie ono miało jak największą ilość cennych składników odżywczych.
8. Maca
Maca, czyli roślina pochodząca z peruwiańskich Andów, znana jest ze swoich właściwości regulujących hormony – między innymi estrogen, progesteron i testosteron. Według ostatnich badań, maca chroni przed osteoporozą, poprawia funkcje seksualne, poprawia płodność oraz łagodzi symptomy menopauzy. Maca jest bogata w wapń, żelazo, witaminę C oraz cenne aminokwasy.
9. Awokado
Awokado zawiera duże ilości fitochemikalii oraz ważnych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka i spowalniają procesy starzenia. Awokado skrywa w sobie jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze (witaminę A i C), które sprawią że Twoja skóra będzie napięta i promienna. Warto również dodać, że awokado bogate jest w witaminę E, która określana jest mianem witaminy młodości. Awokado możesz nie tylko jeść, ale również użyć przy domowych zabiegach kosmetycznych, ponieważ idealnie sprawdzi się w formie maseczki do twarzy, która zregeneruje i wygładzi Twoją cerę.
10. Kurkuma
Jako że kurkuma ma nie tylko wspaniałe właściwości przeciwstarzeniowe, ale również rozświetlające, od wielu lat jest używana jako jeden z podstawowych składników kosmetyków anti-aging. Kurkuma zapewnia bowiem ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników, działa antybakteryjnie i łagodzi stany zapalne. Przyspiesza także gojenie się ran i oparzeń oraz przeciwdziała uszkodzeniom UV. Kurkuma znakomicie sprawdzi się jako składnik domowej maseczki – nie tylko wygładzi skórę, ale również zaleczy przebarwienia potrądzikowe i blizny.