Fit szarlotka

Składniki na ciasto i kruszonkę:

  • 35 g mąki kokosowej
  • 40 g mąki gryczanej
  • 35 g mąki ryżowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 g ksylitolu
  • 3 żółtka
  • 50 g rozpuszczonego i wystudzonego oleju kokosowego
  • 40 g jogurtu naturalnego / można zastąpić stałą częścią mleczka kokosowego

Składniki na masę:

  • 500 g obranych i pokrojonych w drobną kostkę jabłek
  • łyżka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina wody
  • 20 g ksylitolu

Składniki na piankę:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 5 g ksylitolu
  • Opcjonalnie migdały

Sposób wykonania:

Składniki na ciasto zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 3 części - 2/3 to spód a 1/3 chowamy do lodówki na kruszonkę. Używamy średnicy 18 cm. Wyklejamy ciasto na spód - nie trzeba natłuszczać ani wykładać papierem. Pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.

W czasie gdy ciasto się piecze, prażymy jabłka. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i prażymyna średnim ogniu  około 15 minut, co kilka minut mieszając. Gdy jabłka są już prawie gotowe, ubijamy pianę z białek.

Na upieczone ciasto wykładamy jabłka - wyrównujemy łyżką. Na jabłka wykładamy pianę, sypiemy posiekanymi migdałami i w palcach kruszymy pozostałą część ciasta. Całość wkładamy do pieca na 20 minut na 180 stopni.

Wartości odżywcze dla całej blaszki: 1560 kalorii. Białko 42 g, Tłuszcze 93 g, Węglowodany 193 g.

Smacznego, kochane! <3

OCEŃ ARTYKUŁ:
5 / 5 5 0
SFD

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni