Fit szarlotka
Składniki na ciasto i kruszonkę:
- 35 g mąki kokosowej
- 40 g mąki gryczanej
- 35 g mąki ryżowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 g ksylitolu
- 3 żółtka
- 50 g rozpuszczonego i wystudzonego oleju kokosowego
- 40 g jogurtu naturalnego / można zastąpić stałą częścią mleczka kokosowego
Składniki na masę:
- 500 g obranych i pokrojonych w drobną kostkę jabłek
- łyżka cynamonu
- sok z połowy cytryny
- odrobina wody
- 20 g ksylitolu
Składniki na piankę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 5 g ksylitolu
- Opcjonalnie migdały
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 3 części - 2/3 to spód a 1/3 chowamy do lodówki na kruszonkę. Używamy średnicy 18 cm. Wyklejamy ciasto na spód - nie trzeba natłuszczać ani wykładać papierem. Pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.
W czasie gdy ciasto się piecze, prażymy jabłka. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i prażymyna średnim ogniu około 15 minut, co kilka minut mieszając. Gdy jabłka są już prawie gotowe, ubijamy pianę z białek.
Na upieczone ciasto wykładamy jabłka - wyrównujemy łyżką. Na jabłka wykładamy pianę, sypiemy posiekanymi migdałami i w palcach kruszymy pozostałą część ciasta. Całość wkładamy do pieca na 20 minut na 180 stopni.
Wartości odżywcze dla całej blaszki: 1560 kalorii. Białko 42 g, Tłuszcze 93 g, Węglowodany 193 g.
Smacznego, kochane! <3
DODANO:
03/07/2018
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
https://fitwomen.pl/images/g/636662231588187253.jpg
SFD