Fit szarlotka


Składniki na ciasto i kruszonkę:



  • 35 g mąki kokosowej

  • 40 g mąki gryczanej

  • 35 g mąki ryżowej

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 45 g ksylitolu

  • 3 żółtka

  • 50 g rozpuszczonego i wystudzonego oleju kokosowego

  • 40 g jogurtu naturalnego / można zastąpić stałą częścią mleczka kokosowego


Składniki na masę:



  • 500 g obranych i pokrojonych w drobną kostkę jabłek

  • łyżka cynamonu

  • sok z połowy cytryny

  • odrobina wody

  • 20 g ksylitolu


Składniki na piankę:



  • 3 białka

  • szczypta soli

  • 5 g ksylitolu

  • Opcjonalnie migdały


Sposób wykonania:



Składniki na ciasto zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 3 części - 2/3 to spód a 1/3 chowamy do lodówki na kruszonkę. Używamy średnicy 18 cm. Wyklejamy ciasto na spód - nie trzeba natłuszczać ani wykładać papierem. Pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.


W czasie gdy ciasto się piecze, prażymy jabłka. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i prażymyna średnim ogniu  około 15 minut, co kilka minut mieszając. Gdy jabłka są już prawie gotowe, ubijamy pianę z białek.


Na upieczone ciasto wykładamy jabłka - wyrównujemy łyżką. Na jabłka wykładamy pianę, sypiemy posiekanymi migdałami i w palcach kruszymy pozostałą część ciasta. Całość wkładamy do pieca na 20 minut na 180 stopni.


Wartości odżywcze dla całej blaszki: 1560 kalorii. Białko 42 g, Tłuszcze 93 g, Węglowodany 193 g.


Smacznego, kochane! <3

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Było o nas głośno w:

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni