Pstrąg z quinoa



Składniki:



  • jeden świeży pstrąg - waga około 250 g

  • Pęczek natki pietruszki

  • 3 plasterki cytryny

  • 3 łyżki soli

  • 50g cukinii

  • 1 cebulka dymka

  • 50g quinoa

  • 10g oleju kokosowego

  • piórka dymki


Sposób przyrządzenia:


Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Natkę pietruszki dokładnie płuczemy i wpychamy ją do środka ryby – tyle, ile się zmieści. Rybę grubo nacieramy solą -tylko skórkę. Jeśli zostanie nam soli wysypujemy ja na folię aluminiową i układamy na niej rybę. Na wierzch naszego pstrąga kładziemy plasterki cytryny. Całość zawijamy w folię - niezbyt ciasno i robimy nożem kilka dziurek. Zostawiamy na około 2h by ryba dobrze "naszła" i przesiąkła aromatami. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika na 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. W tym czasie gotujemy quinoa i przesmażamy posiekaną cebulkę razem z cukinią. Gdy tylko quinoa się ugotuje, odcedzamy i wrzucamy na patelnię - mieszamy z warzywami. Wszystko wykładamy na talerz i posypujemy posiekanymi piórkami dymki.



Smacznego!:)


OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Było o nas głośno w:

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni