Pstrąg z quinoa

Składniki:

  • jeden świeży pstrąg - waga około 250 g
  • Pęczek natki pietruszki
  • 3 plasterki cytryny
  • 3 łyżki soli
  • 50g cukinii
  • 1 cebulka dymka
  • 50g quinoa
  • 10g oleju kokosowego
  • piórka dymki

Sposób przyrządzenia:

Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Natkę pietruszki dokładnie płuczemy i wpychamy ją do środka ryby – tyle, ile się zmieści. Rybę grubo nacieramy solą -tylko skórkę. Jeśli zostanie nam soli wysypujemy ja na folię aluminiową i układamy na niej rybę. Na wierzch naszego pstrąga kładziemy plasterki cytryny. Całość zawijamy w folię - niezbyt ciasno i robimy nożem kilka dziurek. Zostawiamy na około 2h by ryba dobrze "naszła" i przesiąkła aromatami. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika na 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. W tym czasie gotujemy quinoa i przesmażamy posiekaną cebulkę razem z cukinią. Gdy tylko quinoa się ugotuje, odcedzamy i wrzucamy na patelnię - mieszamy z warzywami. Wszystko wykładamy na talerz i posypujemy posiekanymi piórkami dymki.

Smacznego!:)

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni