Tarta orkiszowa ze szparagami


Składniki:



Ciasto:



  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

  • 60 g masła w temperaturze pokojowej

  • 60 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej

  • 1 jajko

  • szczypta soli


Farsz:



  • 300 g szparagów

  • pół cebuli

  • 50 g suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe

  • 150 g śmietany 18 %

  • 2 jajka

  • 15 g mąki orkiszowej

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i na 1h wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wylepiamy nim formę do tarty. U nas forma o średnicy około 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w temperaturze 180 stopni.


W czasie kiedy piecze się spód, gotujemy szparagi. Odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy szparagi - od dołu do połowy ich wysokości. Związujemy je sznureczkiem tuż pod główkami. Do wysokiego garnka nalewamy tyle wody, by główki szparagów były ponad jej poziomem. Do wody wsypujemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Od momentu zagotowania wody, szparagi gotujemy od 5 do 8 minut - w zależności od ich grubości. Po ugotowaniu szparagi odcedzamy.


Śmietanę miksujemy z jajkami oraz mąką i doprawiamy do smaku. Cebulę kroimy dość drobno, pomidory według preferencji.


Na upieczony spód wykładamy równomiernie posiekaną cebulę, układamy szparagi oraz pomidorki i zalewamy masą śmietanowo - jajeczną.


Całość wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 40 minut.



Wartości odżywcze:


Tartę dzielimy na 6 kawałków. Każdy z nich to 388 kcal. Białko 11 g, Tłuszcze 27 g, Węglowodany 25 g.


Smacznego!


OCEŃ ARTYKUŁ:
5 / 5 5 0
SFD
Było o nas głośno w:

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni