Białkowy szał - jakie białko wybrać?

Osoby, które prowadzą siedzący tryb życia, dostarczają najczęściej wystarczającą ilość białka. Jednak osoby dbające o estetykę swojej sylwetki, sportowcy i osoby starsze, a także wszyscy prowadzący aktywny tryb życia potrzebują tego cennego makroskładnika znacznie więcej. Jeśli ćwiczysz, aktywnie spędzasz czas, Twoje zapotrzebowanie na białko wzrasta.

Dlaczego białko jest Ci potrzebne?

Przyjmuje się, że sportowcy i osoby aktywne fizycznie powinny przyjmować ok 2-2,5 g białka na 1 kg masy ciała. Będąc aktywną Sportsmenką, zdobywając medale w wioślarstwie oraz przygotowując się do startów na scenie bikini fitness spożywałam chwilami nawet 3g białka na 1g masy ciała. Dlaczego?

Białko odpowiada za stan naszego ciała i za to jak nasze ciało zareaguje na trening. Wyższy poziom białka w diecie pozwala utrzymać ciało w dobrej kondycji i jędrności. Krótko mówiąc, redukując kilogramy nie staniesz się miękka i wiotka. Dodatkowo, przyspiesza tempo przemiany materii, co jest niezwykle ważne w trakcie odchudzania. Dobrze również wiedzieć, że jeden gram białka trawi się nieco dłużej niż jeden gram węglowodanów czy tłuszczy. Trawienie białka kosztuje nasz organizm nieco więcej energii (kalorii) w porównaniu z pozostałymi makroskładnikami.

Jakie białko jest najlepsze dla Ciebie?

Wybierając w sklepie odżywkę białkową możesz być nieco zaskoczona, gdy sprzedawca zapyta Cię „jakie wybiera Pani białko serwatkowe? Koncentrat czy izolat?” A Ty zawstydzona z pewnością zapytasz, „czym się to w ogóle różni? Aby uniknąć tej „niekomfortowej” dla Ciebie sytuacji, odpowiedź znajdziesz w tym artykule.

Zacznijmy od tego czym jest białko serwatkowe. Jest to produkt naturalny pochodzący z mleka. Białko serwatkowe powstaje w procesie oddzielenia serwatki białkowej od pozostałych składników mleka. Dzięki temu procesowi, otrzymuje się delikatny, lekkostrawny proszek.

Jeśli jesteś osobą początkującą, to nie ma znaczenia czy spożywasz koncentrat czy izolat. Drobną różnicą izolatu (WPI – Whey Protein Isolate) jest to, że jest on łatwiej strawny i przeznaczony dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Jeśli nie masz problemów z trawieniem, to spokojnie możesz postawić na klasyczny koncentrat białka serwatkowego (WPC – Whey Protein Concentrate), gdyż jest on nieco tańszy. Zdarzają się też osoby, które nie tolerują białka mleka, ani też samego mleka. Jaka zatem jest alternatywa? W tym wypadku możesz wybrać proszek zawierający białko jaja lub skorzystać z niezwykle modnych białek roślinnych. Tym ostatnim poświęcę kilka zdań.

W ostatnim czasie na rynku suplementów można zaobserwować większy wybór odżywek roślinnych, które przeżywają swój kolejny renesans. I znów są na szczycie popularności. Dostępne są różnego rodzaju białka roślinne między innymi pochodzące z grochu, ryżu, soi, dyni, a nawet granatu. Niejedna z Was słysząc groch, czy nasiona strączkowe, w panice odsuwa je od siebie w obawie o wzdęcia i problemy ze strony układu trawiennego. Jednak w tym przypadku - nic bardziej mylnego. Izolat białka grochu, a sam groch to zupełnie coś innego. Izolat białka grochu jest w 100% pozbawiony związków - węglowodanów, które powodują wzdęcia. Dlatego nie musisz się obawiać o rewolucję pokarmowe. Białko grochu, soi czy ryżu idealnie sprawdzi się dla vegan, vegetarian oraz osób z nietolerancją na gluten i laktozę.

Podsumowanie

Każdy ze składników pożywienia jest niezwykle istotny i żadnego nie może zabraknąć w diecie zdrowej osoby. Nie bez powodu jednak, tyle czasu poświęca się tematyce dostarczenia odpowiedniej ilości protein w diecie, gdyż jest to niezwykle istotny składnik dla osób dbających o formę, linię i zdrowie.

Inez Gorońska

Team FitWomen

OCEŃ ARTYKUŁ:
5 / 5 5 0
SFD

Płatności obsługują

Nasi partnerzy logistyczni