Białko serwatkowe wspomaga odchudzanie!
Jakie są korzyści spożywania białka serwatkowego?
Białko serwatkowe jest to preparat dla osób aktywnych fizycznie, które posiadają większe zapotrzebowanie na proteiny w swojej diecie. Odżywka białkowa stanowi uzupełnienie diety oraz wspomaga utrzymanie zaplanowanego bilansu kalorycznego w ciągu dnia. Jest również cennym źródłem aminokwasów, niezbędnych do wielu procesów takich jak: uzupełnienie po treningu, poprawa kompozycji sylwetki, wsparcie w budowie i utrzymanie tkanek mięśniowych. Z racji na fakt, iż białko jest podstawowym budulcem mięśni, dzięki jego spożywaniu w czasie treningu przyspieszamy regenerację tkanki mięśniowej.
Białko serwatkowe jest również pomocne w redukcji tkanki tłuszczowej. Bardzo często słyszymy, że wyższa podaż białka w diecie przyspiesza metabolizm, pomaga w redukcji kilogramów. Dlaczego tak się dzieje? Białko generuje największy wydatek energetyczny związany z trawieniem spośród pozostałych składników żywności (węglowodany, tłuszcze). Jest składnikiem o wysokim indeksie sytości, dzięki temu pomimo sporej objętości nie dostarcza do organizmu dużej ilości kalorii. Badania potwierdzają, że większa ilość spożywanego białka w naszej diecie przyspiesza przemianę materii nawet o 25%. Białko stanowi słabe źródło energii, a organizm, aby je trawić potrzebuje ok 24 kcal na 1g białka, który dostarcza 4 kcal energii. Łatwo zauważyć, że zjedzenie 1g białka dostarcza 20 kcal deficytu, które należy pokryć z innych źródeł pokarmowych. Dodatkowo większe spożycie białka to lepiej funkcjonująca gospodarka cukrowa.
Białko wpływa również znacznie na zahamowanie głodu, pozwalając na pełną kontrolę naszego łaknienia. Jesteś kobietą, więc zapewne często miewasz ochotę, aby zjeść coś słodkiego. W tym przypadku z powodzeniem można wykorzystać odżywkę białkową, która ma słodki przyjemny smak.
Czym właściwie jest białko serwatkowe?
Białko serwatkowe to proteiny występujące w nabiale. Otrzymywane jest z serwatki, która wytwarzana jest podczas produkcji sera. Dzięki procesom ultrafiltracji a następnie sproszkowaniu uzyskujemy czysto białko pozbawione laktozy oraz tłuszczu. Do gotowego produktu najczęściej dodawane są różnego rodzaju aromaty, substancje słodzące. Dzięki temu obecnie na rynku mamy szeroką gamę smaków białka serwatkowego. W naszej ofercie znajdziecie smaki owocowe między innymi takie jak Whey Protein cherry lub połączenia pomarańczy z ciemną i jasną czekoladą. Wybór jest naprawdę ogromny i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Białko serwartkowe jest jednym z najbardziej istotnych suplementów w czasie redukcji czy budowania masy mięśniowej. Jest elementem, który łączy się ze zbilansowaną dietą i treningiem. Sama odżywka białkowa nie sprawi, że nasze ciało nabierze pięknych sportowych kształtów. Na końcowy efekt wpływa wiele czynników. Whey Protein jest to preparat, który należy wykorzystać w celu uzupełnienia diety, a dodatkowo wspomaga odchudzanie i regeneracje organizmu po treningu.
Inez Gorońska
Team FitWomen
DODANO:
18/07/2018
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
https://fitwomen.pl/images/g/636675134236243651.jpg
SFD